Afvallen

Snel en makkelijk afvallen op een gezonde manier bestaat helaas niet. 5 kilo of meer kwijt raken in een week zou volgens veel recepten mogelijk zijn, maar je verliest dan voornamelijk vocht en geen vet. Zo’n crashdieet zorgt er bovendien voor dat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt.

Het is beter om langzaam maar blijvend af te vallen, door te wennen aan een nieuw gezond eetpatroon, dan snel af te vallen voor een korte duur.

Crashdieet

Een crashdieet levert per dag lang niet alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Vaak krijgt je niet dan 500 kilocalorieën binnen, in plaats van 2.000 kcal. Door gebrek aan voedsel val je meestal snel af. Enkele dagen een crashdieet volgen kan meestal geen kwaad. Langer een crashdieet volgen is niet gezond en is ook niet aan te raden.

In het begin gaat het vooral om vochtverlies. Al vrij snel zal het lichaam waardevol spierweefsel gaan afbreken. Dit is niet zonder risico. In welke mate dit gebeurt, hangt af van de hoeveelheid koolhydraten die het lichaam via de voeding nog binnenkrijgt.

Zo’n streng dieet helpt vaak maar even. Zodra je weer normaal gaat eten, is de kans groot dat de kilo’s er weer aan vliegen. Kies daarom voor een gezonder eetpatroon. 

.